Beden Kayıt Tutar

       Sizlere severek okuduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum: Beden Kayıt Tutar. Amerikalı psikiyatr Bessel A. Van der Kolk’un kendi deneyimlerinden oluşan bu kitap travma konusuna odaklanıyor. Yaşadığımız travmayı beynimizin unutması halinde bile bedenimizin unutmadığını ve bilinçaltımızdan bu bilgilerin hala geldiğini vurgulamak için seçilmiş bir başlığı var.

         Kitap bize isimlerini değiştirdiği danışanlarının hayatlarından kesitler sunarken, Kolk’un yeni terapiler ve yeni araştırma yöntemleri ile nasıl tanıştığını da gösteriyor. Kitap boyunca Kolk’un kendi gelişimini objektif bir şekilde ele almasının yanı sıra, psikoloji ve pisikiyatri camiasında olan iyi ve kötü fikir ayrılıklarını da işliyor. Kitap travmanın biyolojik ve çevresel etkenlerini çok güzel harmanlamış, bir ders kitabı niteliğinde. Kolk’un yumuşak anlatımı sayesinde sıkılmadan ve içinde kaybolmadan bitirebiliyorsunuz. Sonunda ise ekstra okumalar için kitap listeleri, internet siteleri ve önerilen tedavilere ulaşılabilecek yerler listesi bulunmakta.

          Travma çalışmalarına merak duyanlar için güzel bir başlangıç kitabı. Nereden ve nasıl başlanabileceğini öğretmenin yanı sıra, aklınızda her daim tutmanızda fayda sağlayan cümleler, çıkarımlar ve anekdotlar da barındırıyor. Benim en sevdiğim çıkarımı ile bitirmek istiyorum;

          Aslında bir hastanın travmasının her ayrıntısını bilmenin önemli olmadığını öğrenmiştim. Önemli olan hastaların, hissettiklerini tolere edebilmeyi öğrenmeleri ve bildikleri şeyin farkında olmalarıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir